2 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Gotowanie w dużej ilości wody, zwłaszcza produktów...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/9d/fb/654a4d4801a8d_o_large.jpg)
fot. SinanAyhan/Getty Images
Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie
Gotowanie w wodzie. Czy gotowane warzywa są zdrowe?
Gotowanie w dużej ilości wody, zwłaszcza produktów rozdrobnionych – woda wypłukuje związki odżywcze, które są w niej rozpuszczalne, zwłaszcza witaminy C i z grupy B oraz składniki mineralne. Dlatego w wodzie najlepiej gotować warzywa czy ziemniaki w całości (a nawet nieobrane), zamiast w kawałkach, oraz stosować jak najmniejszy jej dodatek. A najlepiej gotować na parze, w nakładce na garnek lub urządzeniu elektrycznym.