MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Sukces Zofii Swat. Została radną Młodzieżowego Sejmiku Województwa [FOTO]

Sukces Zofii Swat. Została radną Młodzieżowego Sejmiku Województwa [FOTO]

Do 300 miejsc pracy w PKP Cargo. Jest list intencyjny. Posady na różnych stanowiskach

Do 300 miejsc pracy w PKP Cargo. Jest list intencyjny. Posady na różnych stanowiskach

Polecamy

Uważaj w wakacje! Roznoszą tropikalną chorobę w UE. Pierwsza szczepionka na wirus

Uważaj w wakacje! Roznoszą tropikalną chorobę w UE. Pierwsza szczepionka na wirus

Najzdrowsza sałatka świata. Jedz ją codziennie, a będziesz wyglądać młodziej

Najzdrowsza sałatka świata. Jedz ją codziennie, a będziesz wyglądać młodziej

Lody dla ciebie i twojego psa. Zrobisz je nawet z 2 składników

TYLKO U NAS
Lody dla ciebie i twojego psa. Zrobisz je nawet z 2 składników