2 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/69/69/5ce40b987e665_o_large.jpg)
fot. jsbaw7160/pixabay.com
Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne
Tofu
Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie jak ser z mleczka sojowego. Jest najbardziej znanym zamiennikiem mięsa i jest dostępny w wersji naturalnej, wędzonej, marynowanej, smażonej czy z różnymi przyprawami. Zastąpi mięso w kawałku i to mielone; by było zwarte, lepiej wybrać to twarde, czyli bardziej suche.
W 100 g tofu, zależnie od zawartości wody:
białko: 5-17 proc., średnio 8 g
żelazo: 0,8-2,7 mg, średnio 5,4 mg
kalorie: 55-145 kcal, średnio 75 kcal